Havuz Çeşitleri Nelerdir? Ne Tür Bir Havuz Seçmeliyim?
Yaşamınıza ferahlık, eğlence, konfor ve lüks bir dokunuş eklemenin zamanı geldi mi? O halde Sare Havuz & SPA olarak havuz seçimi rehberimizle sizi, havuz dünyasının güzelliklerini ve avantajlarını keşfetmeye davet ediyoruz… Havuz çeşitleri nelerdir ve en doğru havuz seçimi nasıl yapılır birlikte keşfedelim!
Havuz yaptırma kararı, yaşam tarzınızı ve mülkünüzü tamamıyla değiştirecek önemli bir karardır. Bu kararın gerçeğe dönüşmesindeki ilk adım ise sizin için en doğru olacak havuz türünü ve sistemini seçmektir. Farklı havuz çeşitlerinin neler olduğunu öğrenerek kendiniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz.
Doğru havuzu bulmanıza yardımcı olacak güvenilir bir firma mı arıyorsunuz?
İçindekiler
Yüzme Havuzu Seçimi Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzları, kullanım amaçlarına ve çeşitli standartlara göre farklı bağlamlarda ele alınarak kişiye özel olarak tasarlanabilir. Burada önemli olan kişinin ihtiyaçları, beklentileri ve sahip olduğu olanaklar dahilinde en iyi projenin geliştirilebilmesidir. Bu bağlamda havuz çeşitleri, kişiye göre özelleştirilebilir seçenekler sağlayan geniş bir yelpaze sunmaktadır.
Havuz seçimi yaparken sahip olduğunuz mekân şartlarından hayallerinize, maddi olanaklarınızdan bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına kadar pek çok iç ve dış dinamiğin değerlendirilmesi gerekir. Yüzme havuzu seçimi yaparken dikkate alabileceğiniz temel faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Havuz Seçimi Nasıl Yapılır: Havuzun Yeri
Yüzme havuzunuzu nereye yaptırmayı planlıyorsunuz? İç mekân, bahçe ya da terasınız havuz yapımı için uygun olabilir. Alanın büyüklüğü, güneşe maruz kalma yoğunluğu, rüzgâr yönü, manzara yönü, çeşitli peyzaj dinamikleri, alana erişim kolaylığı gibi faktörleri düşünerek ideal havuzunuzun nasıl olacağına kadar verebilirsiniz.
Havuzun yeri incelenirken iklim özellikleri de değerlendirilmelidir. Bulunduğunuz bölgenin mevsimsel iklim özellikleri neler? Çünkü bu özellikler, havuz kullanımı ve bakımı üzerinde belirleyici olacaktır. Ayrıca çok soğuk olan iklimlerde donmaya, çok sıcak olan iklimlerde de güneşin yaratabileceği hasarlara karşı önlem almak gerekir.
Havuzunuzu ne zaman, nasıl kullanmayı planlıyorsunuz? Eğer kışın da yüzme havuzunuzun keyfini çıkarmak istiyorsanız, havuz çeşitleri içerisinde teleskopik kapatma sistemlerini tercih edebilir ve havuzunuzun kullanılabilirliğini artırabilirsiniz. Böylelikle bakım ve temizlik maliyetlerini de önemli ölçüde düşürürsünüz.
İdeal havuz yeri seçimi hakkında daha fazla bilgi için ➔Havuzun Yapılacağı Yer Nasıl Olmalıdır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Havuz Seçimi Nasıl Yapılır: Havuzun Amacı
Neden bir havuza ihtiyacınız var, havuzu hangi amaçlarla kullanacaksınız? Spor, antrenman, eğlence, çocuklar için sığ bir yüzme alanı, mekâna estetik değer katma, kalabalık havuz partileri, görsel ve işitsel terapi, mülkün emlak değerini artırma gibi farklı amaçlarınız olabilir. Tüm bu ihtiyaç ve beklentiler; havuz seçiminde boyutların, derinliğin, inşa yönteminin ve filtre sistemlerinin farklı yaklaşımlarla ele alınmasını gerektirir. Farklı havuz çeşitleri arasından, size aynı anda birkaç olanağı birden sunan seçimler yapabilirsiniz.
Havuzu kimler, hangi yoğunlukta kullanacak? Havuzu kaç kişinin, ne sıklıkta kullanacağı; doğru filtre sistemlerini belirlerken dikkate aldığımız parametrelerden biridir. Bu noktada ana kullanıcılara göre hesaplama yapıyoruz.
Havuzunuzun size nasıl bir tasarım değeri sunmasını istiyorsunuz? Havuz çeşitleri arasından yer üstü ya da yer altı havuz seçenekleri ile birlikte betonarme, fiberglass gibi farklı inşa yöntemlerinden birini de seçebilirsiniz. Liner, mozaik, seramik veya cam mozaik gibi farklı havuz kaplama malzemeleri arasından estetik tercihlerinize en uygun cevapları veren malzemeye de karar verebilirsiniz.
Havuzunuzu ne ölçüde özelleştirebilmek istersiniz? Su şelaleleri, kaydıraklar, atlama tahtaları, aydınlatma sistemleri gibi tasarım ögeleri; her havuz için uygulanabilir değildir. Havuz seçimi yaparken havuzunuzu özel kılacak aksesuarlar hakkında da düşünebilirsiniz.
İşletmeniz veya eviniz için en iyi sauna çözümlerini üretiyoruz. Sauna imalatı hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ➔Sauna İmalatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Havuz Seçimi Nasıl Yapılır: Havuz Maliyeti
İlk yatırım maliyeti için ne kadar bütçe ayırabilirsiniz? Örneğin fiber havuz çeşitleri, betonarme havuzlara göre daha uygun fiyatlı havuz çeşitleridir. Ancak taşmalı havuz sistemi kullanarak, mekâna eşsiz bir görsellik katmak istiyorsanız betonarme havuz daha iyi bir seçim olabilir. Betonarme havuz, pek çok kişi için mülkün emlak değerini artırma açısından uzun soluklu bir yatırım olarak görülmektedir. Havuz seçimi, şimdiyle alakalı olduğu kadar gelecekle de alakalıdır.
Havuzunuzun düzenli bakım ve temizlik ihtiyaçlarıyla ne kadar ilgilenebileceksiniz? Havuzun yapılmasından sonra her zaman güvenli ve sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak bakım ve temizlik işlemleri yapılmalıdır. Seçeceğiniz filtre sistemleri ile hem iş yükünü hem de bakım maliyetlerini kontrol altına alabilirsiniz. Yapım sonrası daha az maliyet için ilk yatırım maliyetini artırarak, daha güçlü bir filtre sistemi seçebilirsiniz.
Tüm bunlar hakkında düşünerek, şu an ve gelecekte size en uygun olacak yüzme havuzu seçimini yapabilirsiniz. Bazı başlıklar hakkında fikriniz yoksa ya da tüm seçeneklerinizin neler olduğunu bilmiyorsanız profesyonel bir havuz yapımı firmasından destek almanız daha iyi sonuçlar verir. Yüzme havuzu seçimi konusunda zorlanıyorsanız, bizimle iletişime geçebilir ve hayallerinizdeki havuzu gerçeğe dönüştürmenin ilk adımını sağlam bir şekilde atabilirsiniz.
Şimdi yüzme havuzu çeşitleri nelerdir; hangi havuz türü, hangi amaçlara, nasıl hizmet eder konularında detaylı bilgiler verelim.
Havuz Çeşitleri Nelerdir?
Havuz yapımı sürecinin en başında; nasıl bir havuz yapılacağına, hangi sistemin ve malzemelerin kullanılacağına, ihtiyaç duyulan boyutlara ve derinliğe karar verilmelidir. Tasarımın temel çerçevesi oluşturulup projelendirildikten sonra uygulama aşamasına geçilir. Nasıl bir havuza ihtiyacınız olduğunu netleştirebilmek için öncelikle havuz çeşitlerinin neler olduğunu incelemelisiniz.
Yüzme amacıyla yapılan havuzlar, farklı bağlamlarda çeşitli kategorilere ayrılabilir. Havuz yaptırmaya karar verdiğinizde; aslında bu farklı havuz çeşitleri / kategorileri arasından seçim yaparak, havuzunuzun hangi özelliklere sahip olacağını belirlersiniz.
Havuz Türleri Nelerdir?
- A- Yapılarına Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Açık2- Kapalı
- 3- Açılır-Kapanır
- B- Çanaklarına Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Yer Üstü
- 2- Yer Altı
- C- Su Sirkülasyon Sistemine Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Taşmalı Sistem
- 2- Skimmer Sistemli
- D- Besleme Sistemine Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Dipten Beslemeli
- 2- Yandan Beslemeli
- E- İçerdikleri Suya Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Deniz Suyu İçeren
- 2- Tatlı Su İçeren
- F- Kullanıldıkları Yere Göre Havuz Çeşitleri
- 1- Özel
- 2- Halka Açık
- G- Kullanım Amaçlarına Göre Havuz Çeşitleri
A- Yapılarına Göre Havuz Çeşitleri
Havuz çeşitlerini ilk olarak yapılarına göre sınıflandırabiliriz. Yüzme havuzu, dış mekânda ya da iç mekânda inşa edilebilir. Havuz yaptıracağınız alanın yapısal özellikleri (zemin şartları, eğim vs. gibi), bulunduğunuz bölgenin iklim özellikleri, havuzun hangi cepheye baktığı, alanın rüzgâr alma yönü, güneşlenme süresi gibi bilgiler dahilinde; havuzunuzun daha verimli olması için tercih edeceğiniz türe karar verebilirsiniz. Tüm bu havuz çeşitleri başlıkları hakkında net bir fikriniz yoksa, ekibimizle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.
Havuz çeşitleri, yapılarına göre 3 başlığa ayrılabilir:
1- Açık Yüzme Havuzları
Açık yüzme havuzu, dış mekânda inşa edilen ve çoğunlukla yaz aylarında kullanılabilen bir havuz türüdür. Konut bahçeleri, oteller ve tatil köyleri gibi açık alanlarda sıklıkla tercih edilirler. Açık yüzme havuzları, talep ve ihtiyaçlara göre çeşitli boyutlarda ve derinliklerde tasarlanıp uygulanabilir. Bu tür havuzların temizlenmesi ve bakımı için özel sistemlere ihtiyaç duyulur.
Açık yüzme havuzu çeşitleri; su şelaleleri, kaydıraklar, aydınlatma elemanları gibi unsurlarla zenginleştirilebilir. Taşmalı ya da skimmer sistemli olarak planlanabilir. Dış mekânda inşa edilen bu yüzme havuzlarına ısıtma sistemi de entegre edilebilir. Açık yüzme havuzlarının derinlikleri 0,30 – 1,80 metre arasında olabilmektedir.
Güneşlenmeyi ya da serinlemeyi amaçlayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüzme havuzları açık yapıda inşa edilmektedir. Aileler, akrabalar, arkadaş grupları gibi topluluklar için açık havuz çeşitleri; sosyalleşme ve eğlence amaçlı yapılan popüler havuzlardır.
2- Kapalı Yüzme Havuzları
Kapalı yüzme havuzu, kapalı bir yapı içerisinde inşa edilen ve yıl boyunca kullanılabilen bir havuz türüdür. Spor salonlarında, otellerde, fitness merkezlerinde ya da yüzme kulüplerinde sıklıkla tercih edilirler. Kapalı yüzme havuzu çeşitleri; özel filtrasyon ve dezenfeksiyon sistemleri gerektirir.
Kapalı yüzme havuzları, kullanıcılara dış unsurlardan etkilenmeden kontrollü bir mekânda yüzebilme olanağı sunar. Bu nedenle özellikle soğuk iklimli bölgelerde ya da hava koşullarının çok değişken olduğu bölgelerde kullanılırlar. Spor aktiviteleri ve müsabakalar için yarı olimpik ve olimpik boyutlarda tasarlanıp uygulanabilirler.
3- Açılır-Kapanır Yüzme Havuzları
Açılır-kapanır yüzme havuzu, açık ya da kapalı kullanım olanaklarını aynı anda sunabilecek yapılandırmaya sahiptir. Bu sistemde havuzun üzerine özel bir kaplama ya da tente sistemi yerleştirilir. Böylece havuzun; açık hava etkilerinden korunması, güvenliğinin sağlanması, kirlenmesinin önlenmesi ya da hızlı ısıtılması kolaylaşır.
Açılır-kapanır havuz çeşitleri; katlamalı, raylı, teleskopik gibi farklı sistemlerde tasarlanabilir. Açılır-kapanır yüzme havuzları, kullanılan sisteme göre -dış mekânda dahi- kullanıcılara dört mevsim boyunca yüzebilme esnekliği sunabilir.
Yüzme havuzlarının, kışın dahi konforlu bir şekilde kullanılabilmesini mümkün kılan havuz sistemleri hakkında ➔Havuz Kapatma Sistemleri sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.
B- Çanaklarına Göre Havuz Çeşitleri
Havuz çeşitlerini, toprağa gömülen ve toprağa gömülmeyen havuzlar olarak ayrıştırabiliriz. Sahip olduğunuz olanaklara göre havuzunuzu toprağa gömülü ya da zemin üstü havuz olarak yaptırabilirsiniz. Eğer havuz için düşündüğünüz arazinin toprak yapısı havuz yapımına uygun değilse ya da maliyeti yükseltecek çeşitli zorluklar varsa yer üstü havuz seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Yüzme havuzu çeşitleri, çanak konumuna göre 2 başlıkta incelenebilir:
1- Yer Üstü Havuzlar
Yer üstü yüzme havuzu (zemin üstü havuz), toprak zemin üzerinde kazı işlemine ihtiyaç duymadan inşa edilen havuzlardır. Bu havuz çeşitleri, özellikle zemin koşullarının kazı işlemine uygun olmadığı -kayalık alanlar gibi- arazilerde tercih edilirler.
Hafriyatsız yüzme havuzu imalatında; çelik paneller, betonarme elemanlar vs. gibi yapı malzemeleri kullanılabilir. Montajları kolay ve hızlıdır. Yer üstü havuz çeşitleri, her bütçeye hitap edebilecek çözümler sunar. Bu tür havuzlar ayrıca taşınabilir niteliktedir. Taşınmanız durumunda yüzme havuzunuzu da yanınızda götürebilirsiniz.
2- Yer Altı Havuzlar
Yer altı havuzlar (toprağa gömülen), hafriyat yapılarak inşa edilir. Yer üstünde göze çarpmayan ya da tercihe göre bir miktar yükseltilen tasarımlara sahiptirler. Yer altı havuz yapımı, havuzun temel altyapısının kurulmasıyla başlar. Sonrasında ise havuzun duvarları, zemini ve kaplaması inşa edilir.
Bu havuzlarda havuz suyu, taşmalı ya da skimmer sistem ile sirküle edilebilir. Estetik görünümleriyle bulundukları mekânı tamamlarlar. Özellikle mülkün değerini artırma amacıyla betonarme yüzme havuzları sıklıkla tercih edilir. Öte yandan bu havuz çeşitleri, sıcak havalarda -toprak zeminin doğal yalıtımı sayesinde- havuz suyunun serin kalmasına katkı sağlarlar.
A’dan Z’ye betonarme bir havuzun nasıl yapıldığını öğrenmek için ➔Betonarme Havuz Nasıl Yapılır, Neden Tercih Edilir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
C- Su Sirkülasyon Sistemine Göre Havuz Çeşitleri
Havuz yaptırmak, hayatınızı büyük ölçüde değiştirebilecek bir karardır. Bu hem eğlence, konfor ve lüks boyutunda hem de rutininize havuzun bakımı ve temizliği gibi iş yüklerinin eklenmesi boyutunda bir değişimdir. Yüzme havuzları size eğlence ve konfor sağlarken aynı zamanda sizden de ilgi bekler.
Yüzme havuzu seçimi yaparken, havuz suyu sirkülasyonunun nasıl sağlanacağını da seçersiniz. Havuzlarda su sirkülasyonu açık sistem ve kapalı sistem olarak 2’ye ayrılmaktadır. Taşmalı ve skimmerlı sistem dediğimiz bu iki sistemden hangisinin sizin için daha uygun olacağına, havuz yapımında profesyonel olan bir ekiple birlikte karar vermek çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü her iki sistemin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Avantajları maksimize, dezavantajları ise minimize etmenin yolu, doğru havuz yapım firmasıyla çalışmaktır.
Havuz çeşitleri, yüzey suyu sirkülasyonuna göre 2 başlıkta incelenir:
1- Taşmalı Sistem Yüzme Havuzları
Taşmalı havuz sistemi; havuz suyunun etkin bir şekilde temizlenebilmesi için kullanılan ve yüzey suyunun taşırılarak, taşma kanalları vasıtasıyla denge tankına ulaştırılmasını sağlayan sistemdir. Denge tankına ulaşan su, burada filtrelenerek temizlenir ve tekrar havuza basılır. Havuza basılan suyun etkisiyle yüzey suyu tekrar taşar. Havuz suyunun sirkülasyonu bu şekilde döngüsel olarak devam eder. Böylece su berrak ve temiz kalır.
Taşmalı sistem, mekâna görsel olarak dikkat çekici bir estetik katar. Bu nedenle özellikle açık havuz çeşitlerinde tercih edilir. Betonarme havuzlarda uygulanan taşmalı havuz sistemi, yoğun kullanımlı kapalı havuzlarda yaygın olarak kullanılır.
Son derece işlevsel ve estetik çözümler sunan bu sistem hakkında Taşmalı Havuz Sistemi Nasıl Çalışır başlıklı içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
2- Skimmer Sistemli Yüzme Havuzları
Skimmer havuz sistemi; su yüzeyindeki kir ve pislikleri toplamak için “skimmer” adı verilen özel cihazları kullanan sistemdir. Skimmer cihazları; yüzey suyunu emerek, suyun ilk olarak kaba pislikten arınmasını sağlayıp ardından filtre sistemine ulaştırılmasını sağlar. Filtre edilen su, tekrar havuza aktarılır. Bu havuz çeşitlerinde denge tankı yoktur ve taşmalı sisteme göre havuz dalgalı bir yapıda olur. Skimmer havuz sistemi ile suyun berrak ve temiz kalması sağlanır.
Taşmalı sistemin alternatifi olarak kullanım kolaylığı, uygun maliyet gibi avantajlar sağlayan bu sistem hakkında Skimmer Havuz Sistemi Nasıl Çalışır başlıklı içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
D- Besleme Sistemine Göre Havuz Çeşitleri
Skimmer gibi sistemler yüzey suyunun emilip filtre edilmesini sağlarken, besleme sistemleri havuzun ana tahliye sistemini tanımlar diyebiliriz. Besleme sistemleri ile havuzun tüm bölgelerinden su çekilmesi ve filtrelenmesi sağlanır.
Havuz çeşitleri, besleme sistemlerine göre 2 başlıkta incelenebilir:
1- Dipten Beslemeli Yüzme Havuzları
Dipten ya da tabandan beslemeli yüzme havuzu sisteminde; su pompaları suyu havuzun derin bölgesinden çeker ve temizlenmesi, çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutulması için filtrasyon sistemine yönlendirir. Dipten beslemeli sistem, havuz suyunun sürekli olarak karışmasını sağlar. Böylelikle suyun daha temiz ve dolaşımlı olmasına yardımcı olur. Bu havuz çeşitleri, daha homojen bir su sıcaklığına sahiptir.
2- Yandan Beslemeli Yüzme Havuzları
Yandan ya da duvardan beslemeli yüzme havuzu sisteminde; su pompaları suyu, havuzun yan duvarlarındaki girişlerden çeker ve temizlenmesi, çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutulması için filtrasyon sistemine yönlendirir. Böylelikle suyun, havuzun her bölgesine eşit bir şekilde dağılması sağlanır. Yandan beslemeli sistem, genellikle, özel havuz çeşitleri ya da küçük ölçekli ticari havuzlarda tercih edilir.
E- İçerdikleri Suya Göre Havuz Çeşitleri
Eğer sahil kenarında, denize erişiminiz olan bir yerde yaşıyorsanız havuzunuz için doğal deniz suyu kullanmayı isteyebilirsiniz. Bu bağlamda havuz çeşitlerini kullanılan suyun cinsine göre 2 temel kategoriye ayırabiliriz:
1- Deniz Suyu İçeren Yüzme Havuzları
Bu havuz çeşitleri, deniz suyu ile doldurulan havuzlardır ve deniz suyunun kendine özgü tuzluluk seviyesi sahiplerdir. Bu tür havuzlara, deniz kenarı ve sahil bölgelerinde rastlanır. Deniz suyu içeren havuzlar, özel bakım ve koruma gerektirir; çünkü deniz suyunun havuz ekipmanlarına ve yapı malzemelerine zarar verme riski vardır.
2- Tatlı Su İçeren Yüzme Havuzları
Bu havuz çeşitleri, deniz suyu gibi tuzluluk içermeyen tatlı su ile doldurulan havuzlardır. Deniz suyu içeren havuzlara göre çok daha yaygın olarak kullanılırlar. Bu tür havuzlar, ev bahçeleri ya da ticari tesisler için idealdir. Tatlı su havuzları, suyun daha kolay temizlenmesi açısından avantajlıdır; çünkü suyun tuzlu olmaması bazı kimyasal işlemlere olan ihtiyacı azaltır.
İşletmeniz ya da eviniz için en iyi hamam çözümlerini üretiyoruz. Hamam imalatı hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ➔Türk Hamamı İmalatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
F- Kullanıldıkları Yere Göre Havuz Çeşitleri
Yüzme havuzu yapımı, ilgili kurumların belirlediği yönetmeliklere göre planlanıp uygulanır. Özel ve genel kullanımlı havuz çeşitlerinde uyulması gereken prosedürler de değişmektedir. Sare Havuz & SPA olarak yüzme havuzlarının tabi olduğu sağlık esasları konusunda hassas bir yaklaşımı benimsiyor ve işverenlerimizi de her zaman bu konuda bilgilendiriyoruz.
Havuz çeşitlerini, kullanıldıkları yere/çevreye göre 2 başlığa ayırabiliriz:
1- Özel Yüzme Havuzları
Özel yüzme havuzu; bir kişi, aile ya da kuruluşun özel kullanımı için tasarlanan, sınırlı sayıda kullanıcı tarafından erişilebilen bir havuz türüdür. Özel yüzme havuzu; kullanım amacına, kullanıcı sayısına, boyuta, derinliğe, yapılacak aktivitelere ya da yüzme stillerine göre özelleştirilebilir: Açık ya da kapalı, taşmalı ya da skimmer sistemli, yer üstü ya da yer altı havuz türlerinde olabilir.
2- Halka Açık Yüzme Havuzları
Genel kullanıma açık yüzme havuzu, ücret karşılığında ya da ücretsiz olarak isteyen herkes tarafından kullanılabilen, kamuya açık ve erişilebilir yüzme tesisidir. Bu havuz çeşitleri; toplum merkezleri, spor tesisleri, belediye tesisleri, su parkları, tatil köyleri gibi yerlerde bulunabilir. Halka açık havuzlarda merdiven, can simidi gibi havuz ekipmanlarının bulundurulması ve cankurtaran olması zorunlu bir uygulamadır.
G- Kullanım Amaçlarına Göre Havuz Çeşitleri
Yüzme havuzlarının; eğlence, antrenman, masaj, terapi, su oyunları gibi çok çeşitli kullanım amaçları olabilir. Her farklı amaç, farklı bir sistem tasarımını gerektirebilir. Rahatlama ve hidroterapi amaçları için ideal seçenek spa havuzları iken, egzersiz yapma amacı için hareket havuzları idealdir. Her farklı havuz çeşidi, farklı özelliklere sahip olacaktır. Bu nedenle havuz seçimi yapılırken, havuzun özellikleri kişisel ihtiyaçlara ve tercihlere göre belirlenir.
Kullanım amacına göre havuz çeşitlerine şu örnekler verilebilir:
- Olimpik ve Yarı Olimpik Yüzme Havuzları
- Su Oyunları Havuzları
- Atlama Havuzları
- Yarışma Havuzları
- Terapi Havuzları
- Soğuk Su (Şok) Havuzları
- Termal Havuzlar
- Süs Havuzları
Hangi Havuz Tercih Edilmeli?
Herkesin isteklerine cevap verebilecek paket bir havuz projesi bulunmamaktadır. Hangi havuz tercih edilmeli sorusunun cevabı, kullanıcılara göre değişir ve her havuz, kullanıcılarına özel olarak tasarlanır. Farklı ihtiyaç ve beklentiler bağlamında değerlendirilebilecek havuz çeşitleri için şu önerileri verebiliriz:
Aile kullanımı için eğlence amaçlı havuz seçimi
Havuzun yapılacağı yere göre değişmekle birlikte, betonarme ya da fiberglass havuz çeşitleri tercih edilebilir. Fiberglass havuz çeşitleri, maliyet açısından daha uygun olanaklar sunmaktadır. Aile bireylerinin yaşlarına göre, düşük havuz derinliği aile kullanımı için uygun olabilir. Havuza kaydırak ya da şelale gibi aksesuar eklemeleri yapılabilir. Hem etkili bir temizlik hem estetik açıdan doyurucu bir deneyim isteniyorsa taşmalı sistem kullanılabilir. Ancak az kişinin kullandığı havuzlar için skimmer havuz sistemi hem ideal hem daha uygun maliyetli bir çözümdür.
Spor ve antrenman odaklı yüzme havuzu seçimi
Sporcular ya da yüzmeyi bir yaşam biçimi haline getiren kişiler için tur atmaya uygun olacak şekilde uzun ve derin havuz seçimi uygun olacaktır. Bu tür ihtiyaçlar için çoğunlukla betonarme havuz tercih edilmektedir. Su sirkülasyonu sırasında dalga oluşturmadığı ve daha iyi bir yüzme deneyimi sunduğu için taşmalı sistem kullanılabilir. Ancak skimmer sistem de doğru bir şekilde projelendirilirse ihtiyaçları karşılamada son derece verimli olacaktır.
Tasarım ve estetik değer odaklı havuz seçimi
Estetik kaygılar ön planda ise ve havuz açık havuz olarak planlanıyorsa betonarme taşmalı sistem havuzlar en çok tercih edilen havuz çeşididir. Taşmalı sistem, mekâna hem işitsel hem görsel olarak eşsiz bir deneyim katar. Yüzme havuzu, aynı zamanda bir çeşit terapi merkezine dönüşür bile diyebiliriz. Havuz kaplaması olarak liner kaplama seçilebilir. Liner kaplama oldukça geniş renk, desen, doku alternatifleri sunmaktadır. Bu sayede yüzme havuzlarının kişiselleştirilebilir olmasına imkân verir.
Havuzun şekli de alternatif bir bakış açısıyla ele alınabilir ve havuz tasarımında amorf biçimler de rahatlıkla uygulanabilir. Böylelikle peyzajla ya da mülkün mimari özellikleriyle uyum veya zıtlık yakalanabilir.
Dayanıklılık ve uzun ömürlü kullanım amacıyla havuz seçimi
Havuz seçiminde sizin için öncelikli konu dayanıklılık ise betonarme ve liner kaplama birleşimini ya da fiberglass havuzu tercih edebilirsiniz. Çeşitli hava koşullarına da dayanım gösterebilecek bir havuza ihtiyacınız varsa fiberglass havuzlar bu açıdan daha avantajlı olabilir. Ancak hangi tür ve özelliklerde fiberglass havuzu seçtiğiniz de önemlidir.
Yüzme havuzunun ömrünü uzatmak için ilk olarak, havuz kapatma sistemleri ile havuzun dış faktörlerden etkilenme yoğunluğu azaltılmalıdır. Tercihe göre rulo sistemler ya da teleskopik kapatma sistemi seçilebilir. Havuzun dayanıklılığını ve ömrünü artıracak bir diğer husus da bakım ve temizlik işlemlerinin aksatılmaması, doğru havuz kimyasalları ile mevsim gerekliliklerine uygun şekilde bakım yapılmasıdır.
Yüzme havuzlarının, kışın dahi konforlu bir şekilde kullanılabilmesini mümkün kılan havuz sistemleri hakkında ➔Havuz Kapatma Sistemleri sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.
Düşük maliyet ve hızlı kurulum odaklı havuz seçimi
Düşük maliyet için göreceli olarak fiberglass ya da prefabrik havuz çeşitleri uygun seçenekler sunmaktadır. Yine hızlı kurulum açısından prefabrik havuzlar oldukça avantajlıdır. Ayrıca taşınırken havuzunuzu yanınızda götürme imkânınız da vardır.
Her işverenimizin ihtiyaçları, beklentileri, kullanım amaçları, alan şartları ve bütçeleri farklı olduğu için paket bir havuz çözümü yoktur. Her yüzme havuzu yapımı projemizi, kullanıcılarına özel olarak ele alır ve şartlara en iyi çözümü sunacak şekilde geliştiririz. Bu yaklaşımımız sayesinde, işverenimizin arazi koşullarını, iklim şartlarını ve ihtiyaçlarını maksimize eden havuz projeleri geliştiriyoruz.
Siz de hayalinizdeki yüzme havuzu için bizimle iletişime geçin; ilk adımı, birlikte ve güçlü bir şekilde atalım.