Skimmer Havuz Sistemi Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?
Havuz bakımı ve temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması, suyun kalitesini korur ve kesintisiz havuz keyfini en üst düzeye çıkarır. Havuzun sunduğu rahatlatıcı atmosferin, etkili bir su temizliği ve su sirkülasyon sistemi olmaksızın “mükemmel bir dengede” kalması mümkün değildir. Skimmer havuz sistemi, havuzunuzun daha verimli çalışmasını sağlayarak size ihtiyacınız olan hijyeni ve güvenliği sunar.
Bu içeriğimizde skimmer havuz sisteminin nasıl çalıştığını, hangi durumlarda tercih edildiğini ve avantajlarının neler olduğunu detaylı bir şekilde ele alacağız. Havuzunuzu skimmer havuz sistemi ile daha temiz, daha sağlıklı ve daha etkileyici hale getirmenin püf noktalarını birlikte keşfedelim!
Havuzunuzun temiz ve güvenli kalması için skimmer sistem konusunda uzman bir firma mı arıyorsunuz?
İçindekiler
Skimmer Nedir?
Sıyırıcı da denilen skimmer, su özellikli alanlarda sudaki yabancı maddelerin toplanmasını sağlayan makinedir. Endüstriyel üretim tesislerinde de (örneğin üretim aşamalarında oluşan yağlı suların içerisindeki yağı ayrıştırmak gibi) yaygın olarak kullanılan skimmer cihazlarının, farklı özelliklerde pek çok çeşidi vardır.
En yaygın kullanım alanları ise yüzme havuzlarıdır. Skimmer, havuz suyunun temizlenmesini sağlarken aynı zamanda su dolaşımını artırarak suyun kalitesini de korur. Genellikle otomatik olarak çalıştıkları için kullanımları da oldukça pratiktir.
Skimmer Havuz Sistemi Nedir?
Skimmer havuz sistemi (skimmer system), su yüzeyinde biriken yaprak, böcek, toz, yabancı madde gibi kalıntıları toplamak amacıyla skimmer cihazları kullanan havuz suyu sirkülasyon sistemidir. Bu sistem içten emişli havuz sistemi olarak da ifade edilir. Basitçe açıklamak gerekirse, çoğunlukla havuz kenarına monte edilen skimmer cihazları, suyun yüzeyinden çektikleri kirli suyu filtre sistemine yönlendirir.
Yüzme havuzlarında suyun etkili bir şekilde sirküle edilebilmesi için kullanılan 2 ana sistem vardır: taşmalı sistem havuz ve skimmer sistemli havuz. Taşmalı sistemde, taşma kanalları ve denge tankı bulunur. Bu sayede kirli su, bir alanda toplanarak filtre edilir ve sonra havuza geri gönderilir. Skimmer havuz sisteminde ise taşma kanalları ve denge tankı bulunmaz. Su, havuz içerisine yerleştirilen cihazlar vasıtasıyla çekilerek doğrudan filtreye gönderilir. Filtreden geçirilen ve temizlenen su, besleme kanalları vasıtasıyla havuza geri basılır.
Havuz suyu temizliğinde ve enerji verimliliğinde başarıyla işlev gösteren skimmer havuz sistemi nasıl çalışır, adım adım daha detaylı inceleyelim. Havuz keyfinizi sorunsuz ve daha etkili bir hale getirmek için kullanabileceğiniz skimmer sistemi, farklı türlerde ve özelliklerde olabilir.
Estetik görünümüyle dikkat çeken taşmalı sistem hakkında ➔Taşmalı Havuz Sistemi Nasıl Çalışır? başlıklı içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Skimmerlı Havuz Sistemi Nasıl Çalışır?
İçten emişli havuz sistemi ya da skimmerlı havuz sistemi, suyun yüzeyindeki kirliliği toplamak ve havuz suyunun temizlenmiş suyla değiştirilmesini sağlamak için kullanılır.
Adım adım skimmer havuz sistemi nasıl çalışır detaylandıralım:
- Skimmer havuz sisteminde; havuz duvarlarındaki pencereler (giriş noktaları) ve havuz zemininde yer alan diğer giriş noktaları (dip emiş için), suyu toplamak için kullanılır. Pencereler, çoğunlukla 20×20, 20×30 cm ölçülerde açılmaktadır.
- Skimmer tarafından çekilen su, pompa yardımıyla emilir.
- Sudaki yabancı maddeler skimmer sepetinde toplanır. Bu kirliliklerin, flatör kapağı aracılığıyla dışarı çıkması ve havuz suyuna karışması engellenir.
- Emilen kirli su, bir boru sistemi (emiş kanalı) aracılığıyla havuzun filtre sistemine yönlendirilir.
- Suyun içindeki partiküllerin ayrıştırılmasını sağlayan filtre sisteminde arındırılan su, zeminden ya da yan duvarlardan tekrar havuza basılır.
- Bu süreç, bir döngü halinde tekrarlanır.
- Böylelikle havuz suyunun sürekli temizlenerek dolaşımda kalması sağlanır.
Havuz Skimmer Çeşitleri Nelerdir?
Skimmer modelleri, farklı havuz özelliklerinde işlev gösterebilen farklı boyut ve kapasite özelliklerini içeren bir çeşitliliğe sahiptir. Dar ağızlı, geniş ağızlı ya da L tipi (köşeler için) skimmer gibi çeşitleri bulunur.
Dışarıdan fark edilebilirliklerine göre açık skimmer ve kapalı skimmer model seçenekleri de vardır. Açık skimmerlar, dışarıdan fark edilebilir bir kapağa sahiptir ve içerisinde biriken kirlilik unsurları görülebilir. Gizli skimmerlar ise daha az fark edilir bir yapıdadır ve havuz tasarımın parçasıymış gibi algılanırlar.
Konumlarına göre yüzey skimmerları ve yüzen skimmerlar olarak da ayrılabilirler. Yüzey skimmerları, havuz duvarlarına monte edilerek, havuz yüzeyindeki kirliliği toplayıp filtreye yönlendirir. Yüzen skimmerlar ise suyun yüzeyinde hareket eden cihazlardır.
Kullanılacağı havuza göre doğru skimmer modeli ve boyutu, gelişigüzel değil hesaplanarak belirlenmelidir.
Havuz suyu sirkülasyon sistemleri arasındaki farkı keşfetmek için ➔Skimmerlı Havuz ile Taşmalı Havuz Farkı Nedir? başlıklı içeriğimize bakabilirsiniz.
Skimmer Havuz Sisteminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Skimmer sistemi; havuzun yapısına, tesisat özelliklerine, havuzun kullanım yoğunluğuna ve amacına göre hesaplamalar yapılarak planlanmalı ve kurulmalıdır.
- Havuz kullanım suyunun, havuz alanı haricinde bir yerde depolanması mümkün olmadığı için skimmer sistemli havuzlarda havuzun su seviyesi, üst kotun 15-20 cm kadar aşağısında olmalıdır. Sistemin verimli çalışabilmesi için bu su seviyesinin korunması gerekir.
- Skimmer sistem kullanılacak olan havuzun su yükseltisi hesaplanarak skimmer kodu ayarlanmalıdır. Havuz duvarına monte edilen skimmer cihazların etkin bir şekilde çalışabilmesi için havuzdaki su seviyesinin skimmerların orta seviyesini geçmemesi gerekir.
- Havuzun su seviyesi, skimmerın orta seviyesinin altına düşerse, dip emiş vanası açılarak havuza su takviyesi yapılır.
- Skimmer havuz sisteminde, cihazların konumlandırılması rüzgâr yönü hesaplanarak yapılmalıdır.
- Havuz için yeterli olacak skimmer sayısı, büyüklüğü ve türü; hesap yapılarak doğru seçilmelidir. Etkili bir temizlik sağlanabilmesi için skimmer sayısı yeterli olmalıdır. Skimmer türü, havuz tesisatı dikkate alınarak seçilir.
- Toplanan kirlilik unsurlarının birikmesiyle skimmer sepeti dolacağı için belirli aralıklara üst kapak açılarak sepetin içi boşaltılmalıdır.
Skimmer Havuz Sistemi Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
- Skimmer havuz sistemi, otomatik çalışır ve kullanıcıların müdahale etmesini gerektirmeden havuz suyunun sürekli olarak temizlenmesini sağlar.
- Skimmer havuz sisteminin kullanımı kolay olduğu gibi, sistemin bakım ve onarımı da kolaydır. Skimmer sepeti, düzenli olarak temizlendiğinde sistem etkili bir şekilde çalışmaya devam eder.
- Skimmer havuz sistemi, temizlenen ve havuza geri basılan suyun homojen bir şekilde dolaşımını sağlar. Bu, su kalitesini homojenleştirir.
- Skimmer sistem, kullanım yoğunluğu düşük olan yüzme havuzlarında tercih edilebilir.
- Taşmalı havuz sistemine göre maliyeti daha düşüktür. Skimmer yüzme havuzu, taşmalı yüzme havuzuna göre toplam maliyeti yaklaşık %20-25 civarında düşürebilmektedir.
Skimmer Havuz Sistemi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Skimmer havuz sistemi, prefabrik havuz modelleriyle özdeşleşmiştir diyebiliriz. Betonarme olarak yapılan havuzlarda çok nadir tercih edilir. Ancak bazı özel koşullar için en iyi çözüm skimmer havuz sistemi yapımıdır.
- Skimmer sistemli havuzlarda, denge tankı bulunmaz. Dolayısıyla denge tankı için yeterli alanın olmadığı havuz yapımı projelerinde tercih edilir.
- Taşmalı havuz sisteminde, su seviyesi havuz kotuna sıfır olmalıdır. Dolayısıyla su seviyesinin daha aşağıda olmasını gerektiren durumlarda skimmer sistem tercih edilir.
- Havuzunda su sirkülasyonunu ve temizliğini sağlamak için uygun maliyetli çözüm arayanlar skimmer havuz sistemini tercih edebilir.
- Skimmer sistemli havuzlarda dalga oluşur. Bu tür sistemler, yüzme yarışları yapılan havuzlar için uygun değildir. Aynı sebeple yüzmeyi yeni öğrenen insanların kullanacağı havuzlarda da tercih edilmemelidir.
Havuz yaptırmayı düşünüyorsanız, öncelikle seçeneklerinizin neler olduğuna bakabilirsiniz ➔Havuz Çeşitleri Nelerdir? Ne Tür Bir Havuz Seçmeliyim?
Sare Havuz & SPA olarak Türkiye’nin her yerinde senelerdir taşmalı ve skimmer sistemli havuz projeleri gerçekleştiriyoruz. İşverenlerimize her zaman en iyi çözümleri sunabilmek adına tüm projelerimizde, öncelikle havuz yapılacak alanı değerlendiriyor ve analiz ediyoruz. Böylelikle uygulama yapılacak alanı maksimum verimlilikte kullanabiliyoruz.
Sizin de bir yüzme havuzu yaptırma hayaliniz varsa, bizimle iletişime geçerek bilgi alabilir ve yola sağlam adımlarla çıkabilirsiniz.
Skimmer sistem ne demek?
Skimmer sistem, havuz suyunun temizliğini sağlamak amacıyla kullanılan su sirkülasyonu sistemidir. Havuz duvarlarına monte edilen skimmer adı verilen cihazların; su yüzeyindeki yaprak, böcek ya da yabancı madde gibi kirlilikleri topladığı ve kirli suyu filtre sistemine aktardığı sistemdir. Filtrelenerek temizlenen su, havuza geri basılır. Böylelikle havuzun daima temiz kalması sağlanır.
Skimmerlı havuz nasıl yapılır?
Skimmerlı havuz yapımı için işinde uzman bir havuz firmasıyla çalışmak gerekir. Çünkü skimmerların kaç tane olacağı, hangi türde ve büyüklükte olacağı, nasıl konumlandırılacağı gelişigüzel olarak belirlenemez. Mutlaka havuz sistemi incelenerek hesaplama yapılmalıdır.
Havuz dip emiş vanası ne işe yarar?
Skimmer havuz sisteminde; havuz suyu seviyesi skimmerların orta seviyesinin altına düşerse, dip emiş vanası açılarak, havuza su takviyesi yapılır.
Skimmer sistemli havuz ne demek?
Skimmer sistemli havuz, havuzun su sirkülasyonun skimmer adı verilen cihazlarla yapılması anlamına gelir. Bu sistemde, havuz duvarlarına monte edilen skimmerlar, havuz suyunu çekerek yüzeydeki kirlilikleri toplar. Kaba kirlilikler skimmer sepetine hapsedilir. Emilen kirli su ise filtre sistemine yönlendirilerek temizlenmesi sağlanır. Su temizlendikten sonra havuza geri basılır. Bu döngü sürekli devam eder.
Skimmer ne işe yarar?
Skimmer, havuz yüzey suyunun çekilerek filtre sistemine aktarılmasını sağlayan cihazdır. Yüzeydeki kaba kirlilikleri skimmer sepetinde toplarken, kirli suyun filtrelenerek temizlenmesine aracılık eder. Temizlenen su tekrar havuza gönderilir. Ve bu işlem sürekli olarak devam eder. Böylelikle havuzun temiz kalması sağlanır.
Yüzme havuzunuzun rutin bakımını nasıl yapabileceğinizi keşfetmek için ➔Havuz Kimyasalları Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilmelidir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.