Betonarme Havuz Nasıl Yapılır, Neden Tercih Edilir?
Uzun ömürlülüğü, dayanıklılığı ve çok çeşitli özelleştirme olanakları sunmasıyla öne çıkan betonarme havuz nasıl yapılır, neden tercih edilir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Havuz yaptırmaya karar verdiğinizde ilk olarak netleştirmeniz gereken, havuzunuzun hangi sistemle inşa edileceğidir. Bu tercih yapılırken, havuz yapılacak yerin özellikleri de belirleyici olmaktadır. Bazı arazi koşulları için beton havuz yapımı en iyi seçenek olabilir.
Eviniz ya da işletmeniz için betonarme yüzme havuzu yaptırma hayali kuruyorsanız, Sare Havuz & SPA olarak bu hayali nasıl gerçeğe dönüştürebileceğinizi adım adım anlatmak istiyoruz. Beton ve çeliğin sağlam kollarında hayat bulan betonarme havuzlar; sadece bir su kütlesi olarak değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı ifadesi olarak da görülmelidir. Betonarme havuz, mekâna kattığı estetik değer ve oluşturduğu atmosfer ile yaşamınıza bambaşka bir boyut ekler.
Başka bir ifadeyle betonarme havuz yapımı, size sadece serin suyla birlikte rahatlama, dinlenme ve ferahlama avantajı sağlamaz. İyi bir tasarım ve projelendirme süreciyle bundan çok daha ötesini de beraberinde getirir… Şimdi birlikte betonarme havuz yapımının avantajlarını, hangi durumlarda tercih edilebileceğini, nasıl uygulandığını ve en önemli noktaların neler olduğunu keşfedelim.
Betonarme yüzme havuzu imalatı için doğru firmayı mı arıyorsunuz?
İçindekiler
Betonarme Havuz Nedir?
Betonarme; su, çimento ve ince-büyük agregaların birleşimiyle oluşan betonun, çelik donatı ile güçlendirilerek imal edilmesiyle oluşan yapı malzemesidir. Betonarme havuz ise betonarme yapım teknikleri kullanılarak inşa edilen dayanıklı ve uzun ömürlü bir havuz türüdür. Çelik ile güçlendirilmiş beton; havuzun temelini, duvarlarını ve tabanını oluşturmak için kullanılır.
Betonarme beton, işlenebilirliği ve direnci (dayanımı) sayesinde günümüzün ana yapısal (taşıyıcı) sistemine dönüşmüştür. Ek olarak erişim kolaylığı nedeniyle elde etme maliyeti de diğer sistemlere göre daha düşüktür.
Betonarme yüzme havuzu -genel olarak- özel mülkler, oteller, tatil köyleri ya da ticari tesisler (yüzme kulüpleri gibi) için uygundur ve bu tür mekânlarda sıklıkla tercih edilir. Betonarme havuz yapımı sistemi hem yüzme hem de dekorasyon amacıyla yapılan havuzlarda uygulanabilir. Betonarme havuz nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce, beton havuz yapımı avantajlarını açıklayalım.
Betonarme Havuz Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde inşaat sektörünün en yaygın kullanılan sistemi olması nedeniyle betonarme sistem, oldukça gelişmiş ve sürekli olarak gelişmeye devam eden bir yapı sistemidir. Betonarme sistem ile inşa edilen yüzme havuzları da bu bağlamda oldukça önemli özelliklere sahiptir.
Havuz yapımı sektöründe bir adım öne çıkan betonarme havuz ve temel özellikleri:
- Betonarme havuzlar, güçlü altyapıları sayesinde uzun ömürlüdür. Bu da -bakım ve temizlik işlemleri düzenli yapıldığı takdirde- kişilere ve işletmelere sürdürülebilir bir kullanım olanağı sağlar.
- Betonarme; su basıncına, kimyasal maddelere ve diğer çevresel etkilere karşı dirençlidir. Bu özelliği sayesinde betonarme yüzme havuzları, ağır kullanıma karşı yüksek dayanım gösterir.
- Beton, su geçirmezlik özelliklere sahiptir. İyi bir su yalıtım sistemi ile entegre edildiğinde betonarme havuzların su sızdırmazlık özelliği sorunsuz çalışır.
- Yapısal avantajları sayesinde betonarme, tasarımcılara ve uygulayıcılara son derece esnek imkânlar sunar. Bu nedenle farklı tercihlere ve proje gereksinimlerine uygun bir yüzme havuzu tasarlayıp uygulamak mümkündür.
Betonarme Yüzme Havuzu Avantajları Nelerdir?
Özel mülkünüze ya da işletmenize havuz yaptırmayı düşünüyorsanız -ilk olarak- havuzunuzun hangi sistemle inşa edilirse sizin için daha avantajlı olacağına karar vermelisiniz. Ancak bu noktada önemle vurgulamak gerekir ki havuz yapım sistemi; sadece kişisel tercih, esnek tasarım imkânı ya da bütçe uygunluğu bağlamında belirlenemez. Havuz sistemine, havuz yapılacak yerin fiziksel olanakları değerlendirildikten sonra karar vermek çok daha doğru bir yaklaşımdır.
Betonarme yüzme havuzu yapımı ile elde edebileceğiniz temel avantajlar:
- Özelleştirme: Malzemenin sunduğu esnek kullanım olanakları ile betonarme yüzme havuzu yapımı, tasarım ve boyut açısından geniş bir çerçevede özelleştirilebilir niteliktedir.
- Betonarme yüzme havuzu; kişisel tercihlere göre dikdörtgen, oval, daire ya da serbest formlu olarak tasarlanıp uygulanabilir.
- Betonarme yüzme havuzu; ihtiyaç ve taleplerinize göre belirlediğiniz herhangi bir en-boy-derinlik oranı için rahatlıkla projelendirilebilir (tabii bu noktada arazinin imkânları öncelikli kriterdir).
- Seçeneklilik: Betonarme, estetik açıdan zengin tasarım seçenekleri sunar.
- Betonarme havuz –özellikle kaplama malzemeleri açısından– geniş çeşitlilikte entegre imkânlarına sahiptir. Havuzun iç yüzeyi; fayans, mozaik, liner/vinil gibi özel kaplamalar ya da diğer su geçirmez kaplamalarla rahatlıkla kaplanabilir. Bu tasarım ögeleri için -renk, doku, desen bağlamında- oldukça geniş bir seçenek yelpazesi bulunmaktadır. Bu tür kaplamalar hem dayanıklılığı artırır hem de estetik bir görünüm sağlar.
- Betonarme yüzme havuzları; ekstra havuz aksesuarları ekleyebilme açısından da kolaylık sağlar. Örneğin su şelalesi, bronzlaşma çıkıntıları, su kaydırakları, dalış tahtaları, jakuziler ya da sualtı ışıklandırması gibi farklı özelleştirme alternatifleri bulunur.
- Entegrasyon: Betonarme sistemlerde çok daha fazla çeşitlilikte altyapı veaksesuar alternatifi bulabilmek mümkündür.
- Betonarme yüzme havuzu, etkili su filtreleme ve su sirkülasyonu sistemleri ile kolaylıkla entegre edilebilir. Su kalitesini ve berraklığını artırmak için kullanılan bu tür teknik sistemler, oldukça geniş bir çeşitlilikte her bütçeye hitap edebilecek olanaklara erişim kolaylığı sağlar.
- Erişim: Yaygınlığı dolayısıyla betonarme havuz yapımında kalifiye işçi ve uzmanlığa erişim kolaydır. İnşaat sektörünün temelini oluşturduğundan dolayı -bölgeye göre değişmekle birlikte- betonarme tedariki; hızlı, kolay ve diğer malzemelere göre daha az maliyetlidir.
Sonuç olarak betonarme havuz yapımı; sağlamlık, sürdürülebilir kullanım, özelleştirme seçenekleri, özgün tasarımı mümkün kılan esneklik imkânı gibi avantajlarıyla öne çıkar. Betonarme havuzlar, tasarım detayları ve estetik açıdan zengin yüzey seçenekleri ile görsel olarak etkileyici bir görünüm yakalayabilmenize olanak tanır.
Estetik görünümüyle dikkat çeken taşmalı sistem hakkında ➔Taşmalı Havuz Sistemi Nasıl Çalışır? başlıklı içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Betonarme Havuzun Dezavantajları Nelerdir?
Her ne kadar dayanıklılık, geniş özelleştirme seçenekleri ve estetik açıdan avantajlı olsa da betonarme yüzme havuzu da çeşitli dezavantajlara sahiptir.
Betonarme yüzme havuzunun olası dezavantajları:
- Süre: Betonarme havuz yapımı süreci, diğer havuz türlerine göre biraz daha uzun sürebilir. Bu noktada zemin durumu, mevsim şartları, bölgede betonarme malzemeye erişimin kolaylığı/zorluğu gibi faktörler belirleyicidir.
- Zeminin beton havuz yapımı için hazır hale getirilmesi, çok fazla iş basamağı gerektirebilir (sıkılaştırma, düzleştirme vs. gibi).
- Mevsim şartları ya da bölgenin iklim özelliklerinden dolayı, betonun kuruması ve sertleşmesi zaman alabilir.
- Tüm bunlar, ister istemez, yüzme havuzunun kullanıma hazır hale getirilmesini geciktirebilir.
- Maliyet: Betonarme yüzme havuzu yapımında; tasarımın özgünlüğü, havuzun büyüklüğü/derinliği, zemin durumu, betonun kalitesi, işçilik gereksinimleri ve inşaat sürecinin uzunluğu/kısalığı maliyeti değiştirebilir. Genel olarak beton havuz, prefabrik ve türevi havuzlara göre daha maliyetlidir.
Unutulmamalıdır ki her farklı havuz yapım sistemi, çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Betonarme yüzme havuzu yapımı başlangıcında tüm bu olası dezavantajlar; kullanıcının sahip olduğu arazi şartlarına, kişisel ihtiyaçlarına, bütçesine ve havuzdan beklentilerine bağlı olarak değerlendirilmelidir.
Firmamız her bütçeye uygun çözümler sunan fiber havuz imalatı da yapmaktadır. Detaylı bilgi için ➔Fiberglass Yüzme Havuzu İmalatı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Betonarme Havuz Neden Tercih Edilir?
Kullanıcılara pek çok avantaj sağlayan betonarme havuz sistemi; farklı ihtiyaç, beklenti, koşul ve amaçlara hizmet edebilir ve uyarlanabilir.
Betonarme havuz sisteminin tercih edilme nedenleri:
- Betonarme havuz sistemi, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için tercih edilebilir.
- Farklı sistemlerle kıyaslandığında betonarme havuz yapımı, tasarımda esneklik ve çok çeşitli özelleştirilebilme seçenekleri sağladığı için tercih edilebilir.
- Havuz kaplama malzemeleri konusunda daha fazla seçeneğe sahip olmak ve ilerleyen zamanda da kolayca havuz kaplamalarını değiştirebilmek isteyenler betonarme havuz yapımını tercih edebilir.
- Mülküne güçlü ve estetik bir dokunuş ekleyerek mekânın görsel estetiğini güçlendirmek / vurgulamak isteyenler betonarme havuzun imkânlarından faydalanabilir.
- Betonarme yüzme havuzu yapımı, yatırım amaçlı olarak, mülk değerini yüksek oranda artırmak için tercih edilebilir.
Betonarme havuz yapımı -pek çok kişi tarafından- farklı bağlamlarda uzun vadeli yatırım olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle uygun koşullara sahip olan herkes betonarme yüzme havuzu yapımı ile çeşitli avantajlar elde edebilir.
Havuz yaptırmayı düşünüyorsanız, seçeneklerinizin neler olduğuna göz atabilirsiniz ➔Havuz Çeşitleri Nelerdir? Ne Tür Bir Havuz Seçmeliyim?
Betonarme Havuz Nasıl Yapılır?
Betonarme yüzme havuzu yapımı karmaşık bir inşaat operasyonudur ve -mutlaka- profesyonel bir inşaat ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir. Havuz yaptırmayı düşünen bir kişinin betonarme havuz nasıl yapılır konusunda bilinçli olması, havuz yaptırma kararıyla başlayan bu sürecin, azami dikkat ve özen istediğini görebilmesi açısından kıymetlidir.
Bu bölümde yorucu olmadan, betonarme havuz nasıl yapılır sorusuna genel hatlarıyla cevap vereceğiz. Betonarme havuz yapımı sürecini 3 ana başlığa ayırabiliriz: inşaat öncesi, inşaat aşaması ve inşaat sonrası süreçler. Açık ve kapalı havuzların tamamında, genel hatlarıyla bu inşa aşamaları söz konusudur. Beton havuz yapımı projelerinde; her bir süreç, havuzun başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için çok önemlidir.
Betonarme havuz nasıl yapılır adım adım inceleyelim:
İnşaat Öncesi Süreç
İnşaat öncesi süreç ile birlikte betonarme yüzme havuzu yapımı projesinin, soyut anlamda temeli atılmış olur. Bu süreçte; kullanıcı ihtiyaçlarını çok iyi anlamak ve tasarımı, imar izni açısından sorun çıkmayacak şekilde projelendirmek gerekir. İmar izni açısından, yönetmeliklerde belirtilen gerileme mesafeleri gibi ölçütlere dikkat edilmesi önemlidir.
1- İhtiyaç ve Beklentiler
- Beton havuz yapımı ve proje tasarımı, ilk olarak kullanıcı ya da kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamakla başlar.
- Ardından havuz yapılacak yerin değerlendirilmesi gerekir: alanın büyüklüğü, bölgenin mevsimsel iklim özellikleri, toprak yapısı, alanın erişilebilirliği gibi faktörler analiz edilerek, tasarımın temel verileri olarak kullanılırlar.
- Beton havuzun yapılacağı alanın ölçümü yapılarak, tasarım doğru veriler üzerine kurulur.
2- Tasarım ve Projelendirme
- İlk analiz ve değerlendirmelerin ardından kullanıcılar; farklı havuz türleri, kaplama malzemeleri, kapatma sistemleri, havuz aksesuarları ve tasarım örnekleri konusunda bilgilendirilir.
- Yerin şartları ve gereklilikleri ile işveren talepleri doğrultusunda betonarme havuz tasarımı süreci başlar. Bu aşamada havuzun şekli, boyutları ve derinliği, kullanılacak teknik sistemler, ek havuz aksesuarları gibi unsurlar belirlenmiştir.
- Projelendirme süreciyle paralel olarak inşaat süreci aşamaları ve malzeme tedariki sürecinin planlaması yapılır.
3- İmar Ruhsatı ve Onay
- Her inşaat projesinde olduğu gibi, betonarme havuz yapımı projelerinde de inşaat ruhsatı alınması gerekir.
- İnşaat başlamadan önce, uygulama projesiyle ilgili imar müdürlüğüne başvurularak imar ruhsatı alınır. Böylelikle inşaatın başlaması için gereken onay alınmıştır.
- Eğer yaptıracağınız havuzun derinliği 1 metreden az ise havuzunuz -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine göre- süs havuzu kapsamına gireceği için inşaat izni alınmasına gerek yoktur.
İnşaat Süreci
Betonarme havuz yapımının inşaat süreci -diğer tüm inşaatlardaki gibi- kaba inşaat ve ince inşaat uygulamaları olarak ikiye ayrılır. İşlevini kusursuz bir şekilde yerine getiren bir betonarme yüzme havuzu yapabilmek için inşaat süreci hem çok iyi yönetilmeli hem de özellikle yalıtım aşamaları kusursuz bir işçilikle gerçekleştirilmelidir
1- Zemin Hazırlığı
- Havuzun yapılacağı alanın ölçümü yapılır.
- Havuzun oturacağı alanda hafriyat çalışması yapılır ve havuz temeli açılır.
- Gerekli zemin iyileştirmeleri yapılır (bu basamakta yapılacak işlemler, toprak yapısına göre değişiklik gösterir).
2- Kalıp Kurulumu ve Beton Dökümü
- Havuz duvarlarının yapılabilmesi için ahşap ya da metal kalıplar kurulur. Bu kalıplar, betonun düzgün bir şekilde yerleşmesini sağlar.
- Havuz duvarlarına ve tabanına çelik donatı yerleştirilir. Çelik donatı, betonun dayanıklılığını artırarak havuzu güçlendirir.
- Dış kalıp dökülür. Bu aşamada betonun düzgün dağılması ve sıkıştırılması için özel ekipmanlar kullanılır.
- Dış kalıp döküldükten sonra, iç tesisat uygulamaları yapılır. Bu aşamada havuzun su geçirmezlik bantları ve filtre boruları yerleştirilir.
- Havuz zemini ve yan duvarlarının betonu dökülür.
- Beton döküldükten sonra, yüzey düzeltilir ve pürüzsüzleştirilir. Bu aşamadaki uygulamalar, havuzun estetik görünümünü ve konforunu belirler.
- Beton, koşullara göre değişmekle birlikte, 7-10 gün kadar sertleşmeye bırakılır. Bu süre içinde betonun, su sızdırmazlığı ve dayanıklılığı artar.
- Beton sertleştikten sonra, havuzun kaba kalıpları çıkarılır ve temizliği yapılır.
3- İnce İnşaat Uygulamaları
- Kaba inşaat sonrası ince inşaat aşamaları başlar.
- Şap atma ve iç sıva uygulamaları yapılır.
- Ardından havuz içi izolasyon uygulamalarına başlanır.
- İzolasyonun ardından havuzun zemin ve kenar kaplama işlemleri derz uygulamasıyla birlikte tamamlanır.
- Elektrik tesisat işlemleri yapılır ve elektrik kaçağı olup olmadığı kontrol edilir.
- Havuzun çevresi düzenlenir. Gerekli olan aksesuarlar (merdiven gibi) ile kullanıcının talep ettiği aksesuarların (su şelalesi, kaydıraklar gibi) montajı yapılır.
İnşaat Sonrası Süreç
Yapısal tüm gereklilikler yerine getirildikten sonra, artık havuzun kullanıma hazırlandığı aşamaya geçilir. Sızıntı olması durumunda havuz suyu boşaltılarak, sızıntı oluşan kısımlar üzerinde tekrar çalışılır.
1- Su Dolumu ve Sızıntı Testi
- Havuz su ile doldurulur. Doldurulacak su, insan sağlığı için risk oluşturmamalıdır. Suyun tüm kontrolleri yapılmış olmalıdır.
- Dolumdan sonra havuz, bir hafta kadar bekletilir. Bu süreçte su sızıntısı olup olmadığı kontrol edilir.
2- İlk Bakım ve Kullanıma Hazırlama
- Havuz, düzenli bakım için hazır hale getirilir.
- Filtreleme, havuz suyunun kimyasal olarak dengelemesi ve diğer gerekli işlemler yapılır.
- Havuzun bakımı ve temizliği hem güvenli hem de uzun ömürlü kullanım için elzem derecede önemlidir.
Sare Havuz & SPA’dan Betonarme Yüzme Havuzu Projeleri
Türkiye’nin her yerinde senelerdir betonarme havuz yapımı projeleri gerçekleştiriyoruz. Tüm projelerimizde, öncelikle havuz yapılacak alanı değerlendiriyor ve analiz ediyoruz. Böylelikle uygulama yapılacak alanı maksimum verimlilikte kullanabiliyoruz. Havuzun şekli, ölçüleri, derinliği gibi konulardaki isteklerinizi karşılayabilmek adına yoğun proje süreçleri planlıyoruz.
Betonarme yüzme havuzu yapımı projelerimizde, geniş bir kaplama malzemesi yelpazesinden faydalanmanızı sağlıyoruz. Örneğin Serapool, Betsan Mosaix ve Safranglass gibi öncü firmaların alternatifli havuz malzemeleri arasından farklı renk, desen ve ebatlarda porselen seramikler ve cam mozaikler seçebilirsiniz. Filtrasyon sistemi kapsamında isteğinize göre taşmalı sistem ya da skimmerli sistem betonarme havuzlar tasarlayıp uyguluyoruz.
Merak ettiğiniz detayları sormak ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilir ve diğer işverenlerimiz gibi siz de havuzunuzu hayallerinizin ötesine taşıyabilirsiniz.
Betonarme havuz maliyeti nedir?
Betonarme havuz maliyeti; havuzun boyutlarına, derinliğine, beton kalitesine, kaplama malzemelerine göre değişiklik göstermektedir. Betonarme havuz tasarımına eklenen su şelalesi, kaydırak, su çeşmeleri, aydınlatma elemanları gibi tasarım ögeleri de maliyeti değiştirir.
Havuz için hangi beton kullanılır?
Beton uygulamaları için standardize edilmiş belirli kalite sınıfları bulunur. Hangi beton sınıfının seçileceği, uygulamanın yapılacağı yere ve amaca göre değişir. Teknik gereksinimleri karşılamak için doğru kalitede beton sınıfı belirlemek önemlidir. Bu noktada havuzun en-boy-derinlik değerleri de belirleyicidir. Havuz betonu için çoğunlukla hazır beton tercih edilir. Havuz betonu, su sızdırmazlık katkılı olmalıdır. Betonda soğuk derz olmaması da önemlidir.
Betonarme mi prefabrik havuz mu?
Prefabrik havuz modelleri, betonarme havuz yapımına göre daha uygun fiyatlı olabilir. Ancak betonarme havuz yaptırmak -diğer tüm avantajlarıyla birlikte- aynı zamanda ileriye dönük bir yatırımdır. Mülkünüzün emlak değerini önemli ölçüde artırır.
Betonarme havuz kaç günde yapılır?
Betonarme havuz yapımı; arazi analizinden başlayarak tasarım, malzeme temini, uygulama, su dolumu, test etme ve kullanıma hazırlama aşamalarından oluşan kompleks bir süreçtir. Bu süreç, ortalama 30-40 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
İnşaat süresi, dış kaynaklara ve şartlara bağlı olarak yaşanan aksamalar neticesinde uzayabilir. Örneğin işverenin tasarımda değişiklik talep etmesi ya da kaplama malzemesi gibi malzemelerin tedarikinde gecikme yaşanması gibi sebepler olabilir.