Havuz Kimyasalları Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Havuzunuzda sağlıklı ve güvenli bir yüzme deneyimi yaşamak için “havuz suyu kalitesini” düzenli olarak kontrol etmeli ve korumalısınız. Havuz kimyasalları, havuz suyunuzun her açıdan hijyenik olmasını sağlayan ürünlerdir. Bu içeriğimizde havuz kimyasalları nasıl kullanılır konusunda bilgi vererek, sihirli formülü keşfetmenize yardımcı olacağız.
Havuz temizliği ve bakımı söz konusu olduğunda çok geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Bu ürünlerin hangilerine ihtiyacınız olduğunu, hangi ürünü ne zaman ve hangi periyotlarda kullanmanız gerektiğini takip etmek oldukça zor ve yorucu olabilir. Havuz kimyasalları nasıl kullanılır konusunda yanlış yaklaşımları benimseyebilirsiniz. Dolayısıyla havuzunuzu temiz ve sağlıklı tutmak için; ürünlere ve işlevlerine hâkim, alanında uzman bir firmayla çalışmak çok daha iyi sonuçlar verecektir. Sare Havuz & SPA olarak Türkiye’nin her yerine havuz kimyasalları temini ve uygulaması alanında hizmet veriyoruz. Firmamız tüm havuz kimyasalları ihtiyaçlarınızda Sağlık Bakanlığından onaylı ürünleri temin eder ve havuzunuzun dezenfeksiyon / temizlik işlemlerini güvenli bir şekilde tamamlar.
Havuz temizliği ve bakımında ne tür ürünlere ihtiyacınız olduğunu, havuz kimyasallarının nasıl kullanılacağını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler
Havuz Kimyasalları Kullanılmazsa Ne Olur?
Yüzme havuzunuzun bakımını ve temizliğini uygun kimyasalları kullanarak düzenli olarak yapmazsanız, kısa süre içerisinde havuzunuzu bakteri, mantar ve yosunlar kaplayacaktır. Havuz suyu hijyeninin bozulması, çeşitli sağlık sorunları ile birlikte önemli teknik problemlere de yol açabilir.
Havuz kimyasalları kullanılmazsa ne olur sorusunun cevabı:
- Havuzda çeşitli mikroorganizmalar oluşmaya ve çoğalmaya başlar. Havuz kimyasalları kullanılmazsa suyun hijyeni bozulur. Bu durum sonucunda; kullanıcılar cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ya da sindirim sistemi problemleri gibi sağlık sorunları yaşamaya başlayabilir.
- Havuz suyunun rengi bozulmaya başlar. Havuz içerisinde alglerin (yosun) çoğalmasıyla birlikte yeşil, sarı, kahverengi renklenmeler ortaya çıkar. Bu durum, suyun kalitesini önemli ölçüde düşürdüğü gibi estetik bir sorun da oluşturur.
- Havuz suyu bulanıklaşmaya başlar. Suyun içerisinde çözünmüş partiküllerin artması ve çoğalmasıyla su bulanıklaşır, kalitesi bozulur.
- Havuzda ve etrafında kötü koku oluşur. Su içerisindeki organik maddelerin bozulması ve klorun etkisiz hale gelmesiyle birlikte kökü koku ortaya çıkar.
- Suyun pH dengesi bozulur ve kireçlenme başlar. Bu durum, pompa ve filtre gibi havuz ekipmanlarına önemli zararlar verebilir, korozyon gibi sorunlara yol açabilir.
- Suyun filtrelemesini sağlayan sistem verimli çalışamaz. Havuz kimyasalları kullanılarak su temizlenmediğinde filtreleme sistemi daha hızlı tıkanabilir. Bu durum, filtreleme verimliliğini azaltabilir ve suyun temizlenme sürecini yavaşlatabilir.
Havuz kimyasalları kullanılmadığı için ortaya çıkan bu tür durumlara, hızlı bir şekilde müdahale etmek çok önemlidir. Suyun kimyasal dengesini korumak, doğru temizlik prosedürlerini uygulamak ve düzenli olarak su testleri yapmak havuz suyunun sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlar. Önemini vurguladıktan sonra havuz kimyasalları nasıl kullanılır konusundaki detaylı bilgilere geçebiliriz.
Kullanılması gereken temel havuz kimyasallarının neler olduğunu ➔Havuz Bakım Kimyasalları Nelerdir? Ne İşe Yararlar? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Havuz Kimyasalları Nasıl Kullanılır?
Havuzunuzu temiz ve sağlıklı tutmak için belli periyotlarda yapacağınız bakım ve temizleme işlemlerinin iki ayağı bulunuyor: Birincisi havuz sirkülasyon sistemini yani pompa ve filtreleri kullanarak temizlik yapma. İkincisi de havuz kimyasallarını kullanarak temizlik yapma.
Peki, havuz kimyasalları nasıl kullanılır, nelere dikkat edilir:
- Havuz kimyasalları kullanarak dezenfeksiyon işlemi yapmadan önce, temizlik yapılması gerekir. Su pompası, temizlik kepçesi, havuz fırçaları ya da dip temizleme robotu kullanımıyla önce kaba temizlik yapılmalıdır.
- Havuz kimyasalları kullanımına geçmeden önce, mutlaka havuz suyu testleri yapılmalıdır. Testler, test kitleri ya da dijital ölçüm cihazları kullanılarak yapılabilir. Havuz suyunun pH değeri, klor seviyesi, sertliği gibi parametreler ölçülür.
- Havuz kimyasallarını uygularken; mutlaka eldiven, gözlük, maske gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.
- İşlemden önce ölçüm kabı, karıştırma çubuğu gibi malzemeler hazır hale getirilmelidir.
- Kimyasallar, dozaj talimatlarına uygun olarak eklenmelidir. Fazla kimyasal kullanımı, su kalitesini olumsuz etkileyebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden havuz kimyasalları kullanımından önce test yapmak çok önemlidir.
- Kimyasal ekleme işlemi bittikten sonra, kimyasalların suya homojen bir şekilde karışabilmesi için havuzun sirkülasyon sistemi çalıştırılmalıdır.
- Bu tür su testleri, düzenli olarak yapılmalı ve suyun kimyasal durumu analiz edilmelidir.
Havuz kimyasalları nasıl kullanılır konusundaki en önemli nokta, üretici talimatlarına ve güvenlik kurallarına dikkat etmektir. Tüm bu ürünler, ağır kimyasal içeriklerdir ve doğru dozajlarda uygulanmadığında daha ciddi problemler yaşanabilir.
Havuz Kimyasalları Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Havuz kimyasalları nasıl kullanılır sorusuna tam bir cevap verebilmek için kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları da vurgulamalıyız. Havuz kimyasalları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
- Havuz kimyasalları kullanırken, üretici firmanın önerdiği dozajlara uyulmalıdır. Önerilen dozajlar aşıldığında su kalitesinde bozulma olur.
- Doğru miktarda kimyasal ekleyebilmek için ölçüm kapları kullanılabilir.
- Havuz kimyasallarını eklerken, mutlaka eldiven, maske ve gözlük kullanılmalıdır. Kimyasalların ciltle ya da gözle temasından kaçınılmalıdır.
- Farklı kimyasalları birleştirirken ya da suya aynı anda eklerken dikkatli olunmalıdır. Bazı kimyasallar birbirleriyle reaksiyona (tepkimeye) girebilir.
- Havuz kimyasalları kullanımı, rüzgârlı havalarda yapılmamalıdır. Rüzgâr, özellikle toz formdaki kimyasalların dağılmasına sebep olabilir.
- Kapalı havuzlara kimyasal eklenirken ortamın yeterli havalandırma sağlayıp sağlamadığına dikkat edilmelidir.
- Kimyasallar, kuru ve serin bir yerde tutulmalıdır. Orijinal kaplarında muhafaza edilmeleri daha doğrudur.
- Kimyasal ürünler, çocukların ya da evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
- Havuz kimyasalları, farklı maddelerle karıştırılmamalıdır. Maddeler aralarında beklenmedik tepkimelere ve tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
İşletmeniz ya da eviniz için en iyi hamam çözümlerini üretiyoruz. Hamam imalatı hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ➔Türk Hamamı İmalatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Havuz Kimyasalları Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her havuz belli aralıklarla uygun şekilde temizlenmelidir ancak bu kimyasal ürünlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:
- Güvenilir ve bilinen markaların ürünleri kullanılmalıdır. Bilinmeyen, güvenilirliği şüpheli, üretim sertifikaları bulunmayan markalardan uzak durulmalıdır.
- Sahte ürünlerden korunmak için güvenilir havuz firmaları aracılığıyla havuz kimyasalları alınmalıdır.
- Sağlık Bakanlığından onaylı havuz kimyasalları kullanılmalıdır.
- Havuz kimyasalları, havuzun özelliklerine uygun olarak seçilmelidir. Açık ve kapalı havuzlarda kullanılacak kimyasallar arasında fark olduğu gibi, havuzun büyüklüğü de önemlidir. Havuzunuz büyüklüğü için uygun olan ürünleri seçmelisiniz.
- Önce test yapılarak havuzun ihtiyacı belirlenmelidir. Havuz kimyasalları, tür ve miktar açısından ihtiyaçlara göre alınmalıdır.
- Ürünün içeriği mutlaka okunmalıdır. İnsan sağlığına zarar vermeyen içeriklere sahip olan ürünler kullanılmalıdır.
- Ürünlerin kullanım talimatları ve işlem sırasında alınacak güvenlik önlemleri hakkında önceden bilgi alınmalıdır. Bu bilgiler ışığında gerekli ekipman hazırlanmalıdır.
- Çevre dostu veya düşük çevresel etkiye sahip kimyasallar tercih edilmelidir.
- Ambalaj, ürünün dış etkenlerden korunmasını sağlayan parçasıdır. Satın alacağınız ürünün ambalajı sağlam olmalıdır.
- Ürünlerin son kullanma tarihi kontrol edilmelidir.
- Ürün fiyatları konusunda bilinçli olunmalıdır. En pahalı ürünler her zaman en iyisi olmayabilir.
Havuz kimyasalları nasıl kullanılır, nelere dikkat edilmelidir konusunda bilgi sahibi olmak, havuzunuzun güvenliği artırmanın ilk adımıydı. Özellikle maliyetten kaçınarak, kaynağı bilinmeyen ürünleri kullanmamanız konusunda bir kez daha uyarıda bulunalım.
Siz de Sare Havuz & SPA güvencesiyle havuz kimyasalları kullanmak isterseniz, Türkiye’nin neresinde olursanız olun bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Havuz kaç günde bir temizlenir?
Havuzun temizlik periyotları; mevsime, havuzun kullanım yoğunluğuna ve büyüklüğüne, açık ya da kapalı olmasına, fazla yağmur almasına veya buharlaşmanın çokluğuna göre değişebilir. Yaz sezonu öncesi A’dan Z’ye bakım ve temizlik yapılmalıdır. İlerleyen süreçte kullanım yoğunluğu da dikkate alınarak testler yapılmalı ve haftalık veya 10 günlük aralıklarla temizlik yapılmalıdır. Kış mevsimi için -özellikle kullanılmayan ve üstü açık havuzlarda- kış bakım kimyasalları kullanımı ile havuz ekipmanlarını koruyacak önlemler alınmalıdır. Yoğun yağmur alan bölgelerde testler daha sık aralıklarda yapılabilir.
Klorsuz havuza girilir mi?
Klorsuz havuza girmemelidir. Başka bir ifadeyle düzenli klor uygulaması yapılarak temizlenmeyen bir havuza girmemelisiniz. Çünkü klor, havuz suyunun dezenfekte edilmesi için kullanılan ve suyun mikroplardan, bakterilerden, alglerden arındırılmasını sağlayan önemli bir kimyasaldır. Klorsuz havuz, insan sağlığı için tehdit oluşturan havuz demektir.
Havuz suyuna fazla klor atılırsa ne olur?
Havuz suyuna fazla klor atılması, beraberinde pek çok riski getirir. Fazla klor; gözlerde, ciltte ve solunum yollarında ciddi rahatsızlıkları ve zehirlenmeleri tetikler. Fazla klor, suyun pH dengesini bozarak asidik hale gelmesine neden olur. Havuz suyunun asidik olması, kullanıcılara ve havuz ekipmanlarına zarar verir. Fazla klor, suyun berraklığını bozarak beyaz bir görünüm oluşmasına sebep olur.
Havuz suyu neden berrak olmaz?
Havuz suyunun berrak olmamasının birkaç nedeni olabilir: Düşük serbest klor seviyesi, havuz suyunda çok fazla miktarda mikro parçacıklar bulunması, su sirkülasyonu ve filtrasyon sisteminin düzgün çalışmaması, yanlış kimyasal kullanımı gibi durumlar havuz suyunun berrak olmamasına neden olabilir. Bu durumda ilk olarak; filtre sistemi kontrol edilip soruna sebep olup olmadığı anlaşılmalıdır. Daha sonra su testleri yapılarak parlatıcı kategorisindeki havuz kimyasalları ya da doğru dozajda klor uygulaması yapılabilir.
Havuza kimyasal atıldıktan sonra ne zaman girilir?
Havuza klor kimyasalı atıldıktan sonra, ortalama 4-8 saat arası havuz sistemi çalıştırmalıdır. Bu süre; klor uygulamasının havuz suyuyla tam olarak karışması ve suyun kimyasal olarak dengelenmesi için gereklidir. Ancak süre, uygulanan kimyasal ürüne göre değişebilir. Bu nedenle üreticinin talimatları dikkate alınmalıdır. Her havuzun su sirkülasyon sistemi aynı olmadığı gibi büyüklüğü, derinliği ve dolayısıyla su hacmi de aynı değildir.
Havuz suyu pH yüksek olursa ne olur?
Havuz suyunun pH seviyesi, suyun asidik ya da alkali olma derecesini belirleyen ölçüttür. Havuz suyu pH’ı yüksek olursa bu, suyun alkali nitelikte olduğu anlamına gelir. Alkali havuz suyu, kullanıcıların gözlerinde ve ciltlerinde tahriş, kaşıntı ya da kuruluk gibi sağlık sorunları oluşmasına neden olur. Ayrıca yüksek pH ortamında klor işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu nedenle bakım yapılırken önce havuz suyunun pH seviyesi ayarlanmalı, daha sonra klor uygulanmalıdır.
Havuza her gün klor atılır mı?
Havuzlara her gün klor atmak, genellikle gerekli değildir. Havuza klor atma işlemi -su testleri dikkate alınarak- belirli periyotlarda düzenlenmelidir. Çünkü fazla klor atmak ya da az klor atmak farklı zararların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Havuza klor atma sıklığı; havuzun büyüklüğüne, kullanım yoğunluğuna, yağmur ve buharlaşma gibi çevresel faktörlerin yoğunluğuna bağlı olarak değişir.
Havuza ne kadar asit atılır?
Havuza ne kadar asit atılacağı; havuzun büyüklüğüne, kullanım yoğunluğuna, kapatma sistemi olup olmamasına, açık havuz ise yağmura ne kadar maruz kaldığına, buharlaşma yoğunluğuna, mevsim şartlarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin yoğun güneşe maruz kalan açık havuzlarda buharlaşma daha fazla olacağından suyun kimyasal dengesi değişebilir.
Havuz suyunun berrak olması için ne yapmalı?
Havuz suyunun berrak olması için parlatıcı denilen özel kimyasallar kullanılır. Parlatıcılar, havuz suyunda biriken küçük partiküllerin birbirine yapışarak büyümelerini ve böylelikle filtre sistemine takılmalarını sağlar. Ancak havuz suyu berrak değilse sorun filtrasyon sisteminde de olabilir. Önce filtre sistemini kontrol etmek daha doğru olacaktır.
Havuz kimyasalları neden kullanılır?
Düzenli havuz kimyasalları kullanımı ile havuz suyunun temiz kalması sağlanarak, insan sağlığını tehdit edecek riskler oluşturması önlenir. Doğru havuz kimyasalları kullanımı ile suyun pH dengesi korunur, sudaki zararlı mikroorganizma ve bakteriler yok edilir, yosun oluşumu önlenir, havuz suyunun berrak kalması sağlanır. Özellikle düzenli ve gerekli miktarda klor kullanımı, suyun zararlı mikroorganizmalardan arındırılması için gerekli olan temel işlemdir.